Home / DCA / Fundamental / computer question

computer question

computer question

Objective questions and answer of computer. we all know that there is objective question is important for cracking exam. if you have only practical knowledge than you can do work in office or other sector but objective question asked in exam it is basically of IQ Test. lets start the question one by one. there is 588 Objective questions and answer of computer.

Read:- Basic information of computer

computer question

computer question

1.      UNIVAC is

A) Universal Automatic Computer

B) Universal Array Computer

C) Unique Automatic Computer

D) Unvalued Automatic Computer

Answer:-

2.      The basic operations performed by a computer are

A) Arithmetic operation

B) Logical operation

C) Storage and relative

D) All the above

Answer:-

3.      The two major types of computer chips are

A) External memory chip

B) Primary memory chip

C) Microprocessor chip

D) Both b and c

Answer:-

4.            Microprocessors as switching devices are for which generation computers

A) First Generation

B) Second Generation

C) Third Generation

D) Fourth Generation

Answer:-

5.            What is the main difference between a mainframe and a super computer?

A) Super computer is much larger than mainframe computers

B) Super computers are much smaller than mainframe computers

C) Supercomputers are focused to execute few programs as fast as possible while mainframe uses its power to execute as many programs concurrently

D) Supercomputers are focused to execute as many programs as possible while mainframe uses its power to execute few programs as fast as possible.

Answer:-

6.      ASCII and EBCDIC are the popular character coding systems.

What does EBCDIC stand for?

A) Extended Binary Coded Decimal Interchange Code

B) Extended Bit Code Decimal Interchange Code

C) Extended Bit Case Decimal Interchange Code

D) Extended Binary Case Decimal Interchange Code

Answer:-

7.      The brain of any computer system is

A) ALU

B) Memory

C) CPU

D) Control unit

Answer:-

8.      Storage capacity of magnetic disk depends on

A) tracks per inch of surface

B) bits per inch of tracks

C) disk pack in disk surface

D) All of above

Answer:-

9.      The two kinds of main memory are:

A) Primary and secondary

B) Random and sequential

C) ROM and RAM

D) All of above

Answer:-

10.    A storage area used to store data to a compensate for the difference in speed at which the different units can handle data is

A) Memory

B) Buffer

C) Accumulator

D) Address

Answer:-

11.    Computer is free from tiresome and boardroom. We call it

A) Accuracy

B) Reliability

C) Diligence

D) Versatility

 Answer:-

12.    Integrated Circuits (ICs) are related to which generation of computers?

A) First generation

B) Second generation

C) Third generation

D) Fourth generation

Answer:-

13.    CD-ROM is a

A) Semiconductor memory

B) Memory register

C) Magnetic memory

D) None of above

Answer:-

14.    A hybrid computer

A) Resembles digital computer

B) Resembles analogue computer

C) Resembles both a digital and analogue computer

D) None of the above

Answer:-

15.    Which type of computers uses the 8-bit code called EBCDIC?

A) Minicomputers

B) Microcomputers

C) Mainframe computers

D) Super computer

Answer:-

16.    The ALU of a computer responds to the commands coming from

A) Primary memory

B) Control section

C) External memory

D) Cache memory

Answer:-

17.    Chief component of first generation computer was

A) Transistors

B) Vacuum Tubes and Valves

C) Integrated Circuits

D) None of above

Answer:-

18.    To produce high quality graphics (hardcopy) in color, you would want to use a/an

A) RGB monitor

B) Plotter

C) Ink-jet printer

D) Laser printer

Answer:-

19.    What are the stages in the compilation process?

A) Feasibility study, system design and testing

B) Implementation and documentation

C) Lexical Analysis, syntax analysis, and code generation

D) None of the above

Answer:-

20.    Which of the following IC was used in third generation of computers?

A) SSI

B) MSI

C) LSI

D) Both a and b

Answer:-

21.    The main electronic component used in first generation computers was

A) Transistors

B) Vacuum Tubes and Valves

C) Integrated Circuits

D) None of above

Answer:-

22.    A dumb terminal has

A) an embedded microprocessor

B) extensive memory

C) independent processing capability

D) a keyboard and screen

Answer:-

23.    One millisecond is

A) 1 second

B) 10th of a seconds

C) 1000th of a seconds

D) 10000th of a seconds

Answer:-

24.    The output quality of a printer is measured by

A) Dot per sq. inch

B) Dot per inch

C) Dots printed per unit time

D) All of the above

Answer:-

25.    Which of the following was a special purpose computer?

A) ABC

B) ENIAC

C) EDVAC

D) All of the above

Answer:-

1-A         2-D         3-D         4-D         5-C         6-A         7-C         8-D         9-C         10-B 11-C       12-C       13-D       14-C       15-C       16-B       17-B       18-B       19-C       20-D 21-B       22-D       23-C       24-B       25-A

Next

I hope that you understand my post. if you like this post then share my post, and comment on my post if you have any suggestion or Queries related to computer question. Thank you!

Check Also

mac

mac

mac A MAC address (Media Access Control Address) is a unique identifier assigned to network …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *